Domov > Novice > Strokovni pregled (Peer review) izvedbe oblikovanja novih muljastih otočkov v brakični laguni Škocjanskega zatoka (projekt ReCo)

Strokovni pregled (Peer review) izvedbe oblikovanja novih muljastih otočkov v brakični laguni Škocjanskega zatoka (projekt ReCo)

V okviru projekta ReCo (Interreg Srednja Evropa 2021-2027) je 5. in 6. avgusta 2024 v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok potekal strokovni pregled (Peer review) izvedbe pilotne akcije, ki je vključevala oblikovanje novih muljastih površin za razrast Natura 2000 halofitov in gnezdenje Natura 2000 vrst ptic v brakični laguni. Projektna ekipa za strokovni pregled se je najprej podrobno seznanila s postopkom priprave in izvedbe pilotne akcije, nato pa je sledil terenski ogled, kjer so člani ekipe ocenili učinkovitost izvedenih ukrepov. Dva novo oblikovana muljasta otočka v brakični laguni rezervata sta se izkazala kot idealno gnezdišče za čigre ter kot območje, kjer se je začela razraščati halofitna vegetacija.

Po ogledu je sledil sestanek z glavnimi deležniki, med katerimi so bili prisotni predstavniki Mestne občine Koper, Luke Koper d.d., Fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem, Direkcije RS za vode ter lokalne skupnosti. Na sestanku je bilo poudarjeno, da je uspeh pilotne akcije rezultat izjemno temeljite priprave in tesnega sodelovanja z deležniki ter javnostjo, kar je močno pripomoglo k visoki stopnji sprejetosti izvedene aktivnosti. Pomemben dejavnik uspeha je tudi dejstvo, da je območje rezervata prosto dostopno javnosti, kar dodatno krepi podporo projektu in njegovo prepoznavnost. Srečanje je potekalo v konstruktivnem in sodelovalnem vzdušju, s poudarkom na prihodnjih aktivnostih pri ohranjanju biotske pestrosti Škocjanskega zatoka. Zbrani deležniki so izrazili zadovoljstvo z napredkom projekta in povedali, da se veselijo nadaljnjega sodelovanja z DOPPS-om.