Domov > Novice > Projekt ReCo je uspešno zaključil prvo leto izvajanja

Projekt ReCo je uspešno zaključil prvo leto izvajanja

Zaključilo se je prvo leto dela na Interreg projektu z akronimom ReCo, ki se osredotoča na Evropski zeleni pas. Ta edinstven naravni in kulturni spomenik, ki se razteza več kot 12.500 km in povezuje 24 držav vzdolž nekdanje železne zavese, je postal simbol čezmejnega sodelovanja na področju ohranjanja narave, trajnostnega razvoja regij in ohranjanja skupne naravne dediščine Evrope.

V prvem letu so bila z vrednotenjem zgodovinskih podatkov o rabi zemljišč in analizo trenutnih satelitskih podatkov Sentinel 2 identificirana območja, primerna za ekološko obnovo vzdolž evropskega zelenega pasu. Izdelana je bila strategija obnove in pripravljeni ukrepi na šestih pilotnih območjih. Škocjanski zatok je eno od teh pilotnih območij, kjer so bili posegi že izvedeni in so vključevali prilagoditvene ukrepe na podnebne spremembe. Ti ukrepi so bili namenjeni zaščiti varovanih Natura 2000 habitatov in ptic pred posledicami dviga morske gladine v območju brakične lagune.

V naslednjih dveh letih bo pripravljena transnacionalna strategija ter regionalni načrti za obnovo degradiranih ekosistemov z namenom krepitve biotske raznovrstnosti, izboljšanja ekološke povezanosti in odpravljanja posledic podnebnih sprememb. Metode in rezultati, razviti v okviru projekta ReCo, bodo služili kot primeri dobre prakse za obnovo novih območij.